Обратно към категорията

ОЛАФ настоява България да върне 38 млн. евро заради съмнения за измами по ж.п. проект

Добавено на: 24.08.2023 08:09
   

Европейската служба за борба с измамите препоръча България да възстанови 38 милиона евро и да се спре изплащането на София на още 92 милиона евро по проект за модернизация на ж.п. линията между Костенец и Септември.

Причината, според ОЛАФ, са всевъзможни нередности в осъществяването на проекта, като се допуска липса на технически капацитет на одобрените изпълнители или заблуда при представянето на финансовите им възможности. Службата се позовава и на текущото разследване на Европейската прокуратура, която подозира злоупотреби с европейски средства и пране на пари, свързани не само с проекта за линията Костенец - Септември, а и с жп линията Оризово - Михайлово, чието обновяване се оценява на 111 милиона евро.

В хода на това разследване преди две седмици бяха извършени обиски в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Пазарджик. Задържани бяха двама души. От Европрокуратурата съобщиха тогава, че в резултат на фиктивни преводи за кухи компании 5 милиона лева са попаднали в ръцете на лица с криминални досиета.

Съобщено бе и за предстоящи разпити на служители на Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е бенефициент по две жп проекта.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!