Обратно към категорията

Онлайн гласуване ще реши кои са думите на 2023 година за българите

Добавено на: 08.01.2024 12:07
   

Кои са важните теми за нас като хора и като българи може да видим през ключовите думи, които са белязали съзнанието ни. Именно тях ще изберем в третото издание на "Думи на годината с Как се пише?". Станалото традиционно изследване на общественото мнение има за цел да проследи процесите и механизмите, които са ни водили през изминалата 2023-та година, съобщават организаторите на вече традиционната инициатива - д-р Павлина Върбанова, създателка на "Как се пише?", и Доротея Николова, учителка по български език и литература, и журналистка.

Кампанията се провежда онлайн и се радва на голям интерес. Тя предоставя възможност на всеки да участва в мащабното проучване. В него от 8 до 12 януари се събират предложенията на хората (предложете тук: https://shortly.bg/TgeFv), след това жури от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси ще определи десетте най-ярки думи и изрази, от които с анкета в периода 15 - 20 януари на платформата за грамотност "Как се пише?" ще се изберат първите три.

Организаторите на вече традиционната инициатива д-р Павлина Върбанова и Доротея Николова обръщат внимание колко ни е нужно да се опитаме да разберем себе си през езика, отразяващ начина, по който възприемаме самите нас и света. Те допълват, че изследването ще бъде най-пълноценно, ако в него се включат представители от различни поколения. Затова инициативата ще подкрепят и младежи със своите канали в различни социални мрежи. 

"Има отчетливи разлики в мисленето, говоренето, изобщо в използването на езика от хората от поколението Z например и тези от предишните поколения", казва д-р Върбанова. Тя допълва, че езикът като обществено явление, чрез което обменяме мисли, знания и впечатления, е на всички ни и е ценно през него да се видят връзките и дистанцията между генерациите. Любопитно е и дали ние, българите, отново ще насочим вниманието си предимно към социалната и политическата динамика у нас и по света, или ще се прокраднат и по-индивидуалистични теми, които наблюдаваме като глобална тенденция.

Тази година лайтмотивите и в световен, и в български контекст отново са тревожни и трескави, допълват организаторите. Съвременници сме на войни и катаклизми, политическа нестабилност в България, повишаване на агресията и насилието. В същото време живеем във време на изкуствен интелект, ежедневието ни протича в социалните мрежи на бързи обороти, на части, на фрагменти и почти сме се сраснали с мобилните си телефони. За всичко това е добре да можем да водим качествен разговор, който да ни помогне да се ориентираме и успокоим.

Езикът на медиите също е много важен фактор за обществените процеси. И тази година "Думи на годината с Как се пише?" включва анализ на медийното съдържание на български език, осигурен от партньорите на инициативата - системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika. Ще бъде направена класация на най-употребяваните знакови думи и изрази от средствата за масова информация. Новост е, че освен тях ще бъдат разгледани и личностите, най-често политически оцветени, които са били в окото на медиите и са лансирани от тях. 

"Необходимостта от развиване на критичното мислене и грамотното използване на информацията в интернет става все по-крещяща", казва Доротея Николова. Тя допълва, че начините за пропаганда, манипулация, подвеждане на аудиторията, както и самозаблудата растат стремглаво с новите технологични възможности. По думите й, изследването, което ще се осъществи в рамките на "Думи на годината с Как се пише? 2023", може да помогне в борбата срещу тях.

Проучването "Думи на годината" се провежда на платформата за грамотност "Как се пише?". То преминава през три етапа. В първия - от 8 до 12 януари, всеки има възможност да даде своите предложения за думи и изрази на годината на:  https://shortly.bg/TgeFv и на https://twitter.com/pvarbanova.

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове петчленно жури ще отсее десет. Кои три от тях са най-важните за нас като общество, ще се избере в анкета в сайта "Как се пише?" - от 15 до 20 януари в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели и участници в обществените процеси в България, и от езикови експерти: д-р Павлина Върбанова - създателка на платформата "Как се пише?", доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература, и журналистка, и д-р Иван Ланджев - поет и есеист.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!