Обратно към категорията

Оперативните бази за медицинските хеликоптери няма да са на територията болниците

Добавено на: 03.08.2023 13:37
   

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков анонсира, че след като е преразгледана системата за Спешната помощ по въздуха, задвижена от служебното правителство, е взето решение оперативните бази за хеликоптерите - 6 на брой - да не са на територията болниците. С така направения алгоритъм, системата за спешна медицинска помощ ще бъде ефективна и функционираща на територията на цяла България.

Министерството на транспорта предостави 3 терена  - на Летище София, на Летище Пловдив и Летище Търговище в село Буковци, където ще бъдат 3 от оперативните бази. Четвъртата база ще бъде на Летище Сливен, петата - Летище Долна Митрополия и шестата на Летище Габровница, посочи Гвоздейков.

По думите му системата за спешна помощ по въздуха ще бъде изградена въз основа на европейските правила.

До най-далечната точка хеликоптерите от системата за спешна помощ по въздух ще достигат за между 20 и 30 минути, с което покриваме изискването за „златния час“ при спасяването на пострадали, каза министърът на транспорта и съобщенията.

Министърът увери, че съгласно първоначално заложените срокове, първият хеликоптер ще бъде у нас през декември и ще се положат усилия да бъде въведен в експлоатация още през януари 2024 г. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!