Обратно към категорията

Освещават първата икона на свети великомъченик Йоан Нови Търновски

Добавено на: 15.07.2023 10:51
   

Първата икона с житийни сцени на свети великомъченик Йоан Нови Търновски ще бъде осветена по случай 200 години от канонизирането на светеца.

Службата, възраждаща паметта на светеца, ще се състои на 16 юли в катедралния храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново, съобщи в пресклуба на БТА Стоян Долапчиев, председател на Инициативния комитет за честването.

Той припомни житието на светеца, обесен във Велико Търново през 1823 г., след като отказал да приеме мюсюлманството. Неговата смърт е била съпроводена с множество чудеса, описани от атонските монаси Никифор и Йеротей, които в този период като таксидиоди са живеели в атонския метох в Търново. Те са написали и стихотворение за него, помествано във възрожденските христоматии на новобългарски книжовен език.

Идеята за изографисване на светеца се родила през миналата година, когато по инициатива на негови родственици от Омуртаг се създава инициативен комитет за честването на 200 години от кончината му, припомни историкът Стоян Долапчиев, който председателства комитета.

Работата по създаването на иконата е продължила точно една година, каза д-р Пламен Събев от отдел „Християнско изкуство“ към Регионалния исторически музей във Велико Търново, който е изограф на иконата. В центъра е изобразен светецът, а около него има 12 житийни сцени, свързани с раждането му, заселването в Търново, насилственото му помюсюлманчване, покаянието, приемането на вярата в Светата Троица, мъченичествата, съдебния процес срещу него, обесването му и чудото с тридневната светлина като огнен стълб, озарила бесилото му, разказа д-р Събев.

Той посочи, че иконата е направена по всички правила на възрожденските зографски школи – върху масивна дървена плоскост с размери 140 на 85 сантиметра. Изображението е поставено върху девет слоя грунд, боите са приготвени с яйчена емулсия, а акцентите са направени с 20-катавов златен лист. Начинанието е благословено от Великотърновския митрополит Григорий, поел половината от стойността на изработката.

В България върху образа на светеца в ново време са работили петима зографи, като първото изображение, отново е било на д-р Събев, преди 21 години. Тогава е била организирана научна конференция за живота на светеца под ръководството на академик Иван Радев, първият изследвач на светеца. Иконата ще бъде дарена на Катедралния храм и ще остане там.

Инициативният комитет ще отправи две предложения към Светия синод и Епархийския съвет към Великотърновската митрополия. Първото е Свети Великомъченик Йоан Нови Търновски да бъде признат за съпокровител на Велико Търново наред със Света Петка Търновска. Второто предложение е светецът да бъде провъзгласен като покровител на всички деца по българските земи, загинали при религиозни, политически или военни конфликти, посочи Стоян Долапчиев.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!