Обратно към категорията

Освободиха част от ръководството на БДЖ

Добавено на: 29.06.2021 14:50
   

Министърът на транспорта Георги Тодоров освободи от длъжност Григори Григоров, председател на Съвета на директорите и Никола Василев, изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, съобщават от ресорното ведомство.

Мотивите са свързани с влошаването на показателите на експлоатационната дейност на дружеството в сравнение с 2020 г. От началото на годината са отчетени 71 333 мин. закъснения на 4710 влака в пътническите превози, а силно влошеното състояние на подвижния състав и лоша организация при товарните превози са довели до отлив на товародателите, коментират от Нова.

Резултатите от назначените два одита на две проведени процедури по ЗОП - за ремонт на вагони и за охрана, показват нередности и административни нарушения. Проверките на цялостната документацията също така отчитат невярна информация и необосновани действия за провеждане на открити процедури, което се отнася до прозрачността на проведените поръчки, информират от МТИТС. 

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД от години изпитва липса на изправен подвижен състав. Забавено е изпълнението на ремонтните програми на мотрисни влакове и модернизацията на локомотиви. Също така изготвената поръчка за доставката на 15 електрически локомотиви Siemens „Smаrtron” е в отклонение на европейските изисквания за оперативна съвместимост и Националния план за внедряване на системата за управление на влаковото движение (ERTMS)", пишат още от ведомството.

От там уточняват още, че фактор за некомфортното пътуване с влак е и занижената хигиена, което е свързано с неспазването на минималните изисквания за качество. 

В „БДЖ - Товарни превози“ се отчита загуба на основни товародатели, непогасени задължения към Национална компания „Железопътна инфраструктура“ за инфраструктурни такси и електрическа енергия, както и неизпълнение на ремонтни програми, коментират мотивите си от ресорното ведомство. 


Маркери: превози

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!