Обратно към категорията

Отбелязваме 176 години от рождението на Ботев

Добавено на: 06.01.2024 09:34
   

Днес отбелязваме 176 години от рождението на Христо Ботев. В родния град на големия български поет и революционер - Калофер, ще се състои митинг - поклонение.

Тържествената церемония ще започне с военен ритуал от двора на  Националния музей "Христо Ботев". Музеят е изграден на мястото , където се е намирала последната къща на Ботевото семейство. Тя е била разрушена при опожаряването на подбалканския град през 1877 година.

По инициатива на калоферското гражданство и родолюбиви българи от цялата страна, сградата е възстановена и е открита като музей през 1944 година. В експозицията, която се очаква днес да бъде посетена от много хора, най-голям интерес предизвикват единствените запазени лични вещи на Ботев – джобен часовник и писалищни принадлежности.   

По традиция в днешния ден ще  бъдат поднесени венци и цветя  пред паметника  на майката на великия българин  Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение "Майце си". След митинга поклонение,  пред мемориалния комплекс "Христо Ботев", извисяващ се над града, ще бъде положен "Гирлянд на славата".   


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!