Обратно към категорията

Отбелязваме Деня на детето!

Добавено на: 01.06.2024 09:53
   

На 1 юни, светът - Деня на детето. Този ден е посветен на всички деца по света и техните права. Празникът има за цел да напомни за важността на защитата на децата, тяхното благополучие и необходимостта от създаване на условия за тяхното пълноценно развитие.

В България, както и в много други страни, Денят на детето се отбелязва с различни събития, игри и забавления. Парковете и площадите се превръщат в арена на детски смях и веселие. Организират се концерти, театрални представления и работилници, които да стимулират креативността и въображението на децата.

Инициативата за празнуването на Ден на детето като международен празник произлиза от Световната конференция по въпросите на детското здраве, проведена през 1925 г. в Женева, Швейцария. Празникът е приет в някои страни, като първоначално е отбелязван в САЩ, а от 1927 г. и в България - на 8 май, под патронажа на княгиня Евдокия, а по-късно - на съпругата на цар Борис III.

Като международен празник, учреден през 1949-1950 г. в Москва, 1 юни започва да се отбелязва като Международен ден за защита на децата, име, което е официално прието в СССР и страните от социалистическия блок, както и в други страни под тяхно влияние. Тази дата е приета от тези страни и остава така и след падането на комунистическите режими.

Празникът включва различни увеселения и ваканции, като също така се придава и силна политическа окраска.

Денят на детето започва да се чества по целия свят след обявяването на 20 ноември за Световен ден на децата от ООН и ЮНЕСКО на 14 декември 1954 г., въпреки че датата не е универсално приета и в различните страни се определя според местните условия и традиции. Съдържанието и смисълът на празника са сходни навсякъде - това е ден, посветен на усилията за постигане на щастие за всички деца.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!