Обратно към категорията

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

Добавено на: 04.02.2024 10:30
   

Днес се отбелязва Световният ден за борба с рака. До 2050 година Световната здравна организация очаква случаите на рак в световен мащаб да се увеличат със 77%.

Според прогнозите на СЗО през 2050 г. заболяванията от рак ще достигнат  около 35  милиона нови случая. Проучванията в  повече от  185  страни  в света констатират 36  разновидности на заболяването.

Според Международната агенция за изследване на рака през 2022 година  10 вида са се оказали  най- смъртоносни. Черната класация води ракът на белия дроб,който е засегнал 2,5 милиона  души, следван от ракът на гърдата при жените с 2,3 милиона заболели. Другите масово разпространени видове са колоректален(рак с 1,9 милиона ) и рак на простатата (с 1,5 милиона  заболели.)

Д-р Бенте Микелсен, директор на Департамента по Неинфекциозни болести в СЗО, посочва, че според проучването населението в различните страни в зависимост от Индекса  на човешкото развитие, който включва здравеопазването, образованието и стандарт на живот, ще бъде засегнато по различен начин.

В прогнозата се вземат под внимание нарастване броя на населението и  застаряването, както и влиянието на тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, чистотата на околната среда и други фактори.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!