Обратно към категорията

Откриват паметник на Захари Стоянов по повод 138 години от Съединението

Добавено на: 26.07.2023 09:05
Снимки: Паметна плоча в село Първенец
   

С тържествено шествие, концерт и възстановка село Първенец, община Родопи, ще отбележи 138 години от вземането на решение да се пристъпи към акта на съединение на Княжество България и Източна Румелия. Кулминация на събитията, които ще се състоят на 26 юли, сряда, е откриване на бюст-паметник на видния български революционер и писател Захари Стоянов. Той ще бъде поставен в оформеното ново площадно пространство пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.

Името на Захари Стоянов е пряко свързано с Първенец. На 25 юли 1885 г. тук се провежда първото заседание на реорганизирания Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). На него Захари Стоянов, Иван, Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и кап .Коста Паница полагат клетва според Устава и определят датата на Съединението, която е била 15 септември същата година. Определя се и план за действие. Следват поредица от срещи, а на 1 септември е последното заседание, което е водено от председателя Захари Стоянов. Бурните събития в Пловдив и околността правят така, че провъзгласяването на Съединението се ускорява и то е извършено на 6 септември 1885 г.

Специално за честванията в Първенец ще пристигне и потомката на Захари Стоянов - Тоня Борисова, която ще представи своето поетично творчество и книгите, създадени в тандем със 100- годишния й баща Кръстьо Рибаров - родственик на Захарий Стоянов.

Емоционалната среща е от 17.30 часа в Ритуалната зала на Кметството. Два часа по-късно Представителният духов оркестър на ВВС ще даде начало на честванията с празничен концерт.

В 20:00 часа от сградата на кметството ще тръгне шествие, водено от

кмета на община „Родопи“ Павел Михайлов и официалните гости, под съпровода на музикантите на ВВС . Пред паметната плоча, поставена на мястото на Кацигровия хан, комитет „Родолюбие“ ще пресъздаде събитията преди 138 години. От 20:40 часа с поднасяне на венци и цветя официално ще бъде открит паметника на Захари Стоянов.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!