Обратно към категорията

Отново повдигнаха въпроса за връщане на Тополовград към Ямбол

Добавено на: 19.02.2021 10:07
   

Граждански комитет от село Устрем повдигна отново темата община Тополовград да се отдели от област Хасково и да се върне към област Ямбол или да се прехвърли към област Стара Загора. В писмо до министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на Хасково, кметовете на Тополовград и Хасково и председателя на местния общински съвет, те се възмущават от „дискриминационното отношение на областните институции към община Тополовград по отношение на отпуснатите средства от правителството за област Хасково и разпределението им по общини“.

20 889 000 лева е отпуснало правителството със свое постановление за област Хасково от 15 декември м.г., но нито стотинка от тях не е предвидена за Тополовград.

„Срамуваме се от съседните общини Тунджа и Елхово, от състоянието на инфраструктурата на нашите пътища. Техните са с нова настилка и маркировка, а нашите са разбити и са предпоставка за катастрофи и произшествия“, посочват от гражданско сдружение „Родолюбие“ - Устрем. И допълват: „Излишна ли е или ненужна община Тополовград на област Хасково и ако е така, разрешете ни с провеждане на общински референдум да отидем в друга област – Ямбол или Стара Загора“. Мотивите им са, че разстоянието от Тополовград до Хасково е 86 км, а от Тополовград до Ямбол с 31 км по-малко. Освен това пътят до Хасково е през Сакар планина и през зимата е непроходим, което затруднява най-вече транспортирането на тежко болни или родилки до областното здравно заведение.

Местен референдум с въпрос за отделяне на община Тополовград от Хасково се проведе през 2002 г., въпреки, че областният управител на Хасково тогава Георги Зарчев спря решението на тополовградския общински съвет. Гласувалите бяха 47 %, всички „за“ отделянето от област Хасково, но, за да бъде признат резултатът по закон се изисква да са гласували повече от 50 %. Ямболският Окръжен съд отхвърли протеста срещу заповедта на областния управител на Хасково за спирането на решението на Общинския съвет за провеждането на референдума и постанови разходите да бъдат възстановени в местния бюджет. Изразходените 5000 лв. бяха платени лично от кмета на Тополовград тогава Данчо Трифонов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!