Обратно към категорията

Пандемията върна хората по селата

Добавено на: 02.04.2022 09:15
Снимки: Щастливи родопи
   

Над 200 000 са новите жители в българските села от началото на пандемията. 52% от хората, преместили се на село, са в трудоспособна възраст. Това стана ясно по време на първата от серията бизнес дискусии между агенции за недвижими имоти, съобщава Асоциацията на българските села.

Председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов посочи, че само за изминалата 2021г. общият брой на новорегистрираните жители на село е 108 550 души, а прогнозата за 2022г. е около 90 000 души да се изместят за постоянно в българските села. В селата около Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Ловеч търсенето на къщи надхвърля предлагането повече от 10 пъти.

Търсят се предимно готови за нанасяне къщи, къщи с двор от минимум 1 дка., къщи в нови жилищни комплекси, парцели в регулация и бизнес имоти като складове, цехове, ферми и др.

По време на експертната дискусия Младен Митов, анализатор от агенция за недвижими имоти, отбеляза, че през последните две години се наблюдава ръст от 29% на цените на жилищата в София, като през първото тримесечие на 2022 г. покачването е със средно 2,5 – 3%. Очакванията са за по-голяма сдържаност на пазара на недвижими имоти – наблюдава се намаляване на търсенето на имоти, отлагане на кредити и изчакване.

Очаквания има за повишаване на цените на новото строителство, не само заради поскъпването на строителните материали, а и заради оттеглянето на продавачите на жилища старо строителство. Това мнение изрази Теодора Димитрова, представител на агенция за недвижими имоти.

Георги Шопов, председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи посочи, че въпреки сериозното повишение на цените на строителните материали нито една компания от НАСП не е предприела индексиране на договорите с купувачите „на зелено“. Той отбеляза, че асоциацията изчаква решение на МРРБ за единна политика на строителния бранш и предлага мерките да не бъдат само в тежест на купувачите, а да бъдат разумно споделени с инвеститори и строители.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!