Обратно към категорията

Парламентът избира управител на БНБ

Добавено на: 18.07.2023 07:30
   

На извънредно заседание от 13:00 часа депутатите избират управител  на БНБ, според програмата, публикувана на интернет страницата на Народното събрание.

За поста ще се борят Димитър Радев, номиниран от ГЕРБ-СДС, и Любомир Христов, издигнат от „Възраждане“.

 В петък, миналата седмица, „БСП за България“ обяви, че оттеглят претендента си Николай Каварджиклиев по негово искане. Не желаем да участваме в предварително нареден мач, обясни решението на социалистическата партия лидерът ѝ Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Димитър Радев се срещна миналата сряда с представители на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), след което съпредседателят на парламентарната група Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще подкрепят Радев.

Двамата кандидати за гуверньор на Централната банка бяха изслушани в петък от бюджетната комисия на парламента.

Радев обеща да осигури приемственост на постигнатото през досегашния му мандат. Той увери, че ще работи за постигане на много висока степен на интеграция на банковия сектор във финансовата инфраструктура на еврозоната. 

Христов очерта 7 приоритета, напълно съобразени с правомощията на управителя, ако бъде избран. На първо място той постави изработването на официален, приет от УС на БНБ, анализ на средносрочните ефекти от въвеждане на еврото в страната

Според приетите от пленарната зала правила за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите в залата депутати. Когато никой не събере необходимите гласове, се приема решение за откриване на нова процедура.

На извънредното заседание днес депутатите ще продължат с второто четене на промени в Закона за пазарите на финансови инструменти. Те ще разгледат, отново на второ гласуване, и промени в Закона за българските лични документи.

Избор на постоянни делегации на НС в международни организации, също е точка от програмата.

В дневния ред е предвиден и парламентарен контрол. В него ще участват министрите Румен Радев, Георги Гвоздейков, Александър Йоловски, Асен Василев, и Калин Стоянов,


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!