Обратно към категорията

Парламентът измени името на празника на 24 май и удължи извънредния труд

Добавено на: 09.12.2020 14:19
   

"24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" се заменят с "24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност". Това реши окончателно парламентът с промени в Кодекса на труда.

Извънредният труд, договарян между работодател и работник, се увеличава от 150 на 300 часа годишно. Това решиха още депутатите след два часа спорове в пленарна зала, приемайки на второ четене промени в Кодекса на труда. Промените бяха одобрени от с 99 гласа „за“, 55 „против“ и без въздържали се.

Мнозинството в НС реши окончателно срокът на изчисляване на сумираното работно време да се намали от 6 на 4 месеца, като се даде възможност при колективно договаряне този срок да бъде увеличен на 1 година.
Занапред при постъпване на работа за пръв път работникът или служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко четири месеца трудов стаж, приеха още депутатите. Досега изискването беше за осем месеца.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!