Обратно към категорията

Парламентът обсъжда заплатите във висшите училища

Добавено на: 13.03.2024 06:49
   

Народното събрание ще разгледа на второ четене промени в Закона за висшето образование. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на парламента. Измененията са относно промяна в заплатите на преподавателите в държавните висши училища, както и в стипендиите на докторантите. Предлага се месечното възнаграждение да е не по-ниско от 170 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, предвиждат промените, приети на първо четене. Очаква се и стипендиите на докторантите да се определят в размер не по-нисък от 125 % от минималната работна заплата за страната.

Предвижда се минималната основна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се определя ежегодно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125 % от средната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца. 

На второ четене се очаква да бъде разгледан и законопроектът за изменение и допълнение на Закона за професионалното образование и обучение. В проектопрограмата пише още, че парламентът ще обсъди на второ четене промените в Кодекса на труда, свързани с работата от разстояние. Приетите от социалната комисия изменения предвиждат отговорността на работодателя да се намали, когато пострадалият е допринесъл за трудова злополука, като е допуснал груба небрежност, както и в случай, че при работа от разстояние пострадалият не е спазил предписаните му правила и норми за здравословни и безопасни условия на труд. 

Проектопрограмата за работа на Народното събрание включва още второ четене на промени в Закона за насърчаване на заетостта и второ четене на Закона за ограничаване изменението на климата. Очаква се парламентът да разгледа годишните отчети за 2022 г. на Съвета за електронни медии и на Комисията за защита на личните данни, както и доклада за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране за 2022 г. 

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!