Обратно към категорията

Парламентът отхвърли законопроект за забрана на разпространяването в детски градини и училища на материали за половата ориентация, различна от биологичната

Добавено на: 29.11.2023 12:59
   

След повече от два часа дебатите на първо четене беше отхвърлен законопроектът на „Има такъв народ“ (ИТН) за промени в Закона за закрила на детето. „За“ бяха 73 народни представители, 51 - „против“, 48 се въздържаха. Подкрепа заявиха 10 депутати от ГЕРБ-СДС, 33-ма от „Възраждане“, 19 от „БСП за България“, 10 от ИТН и един независим народен представител. Срещу текстовете бяха един от ГЕРБ-СДС, 22-ма от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), ДПС – 28. Въздържаха се 21 от ГЕРБ-СДС, 26 от ПП-ДБ и един от ДПС.

С текстовете се предлагаше да бъде забранено на територията на всички предучилищни и училищни заведения да се разпространяват различни агитационни материали и провеждането на мероприятия или обучения на здравна, полова и обществена тематика, които не съответстват на общоприетите морално-етични норми за понятието „биологичен пол“ в обществото и не са одобрени от Министерството на образованието и науката (МОН).

Другата забрана се отнася за разпространението на информационни материали и мероприятия, но вече свързани с пропагандиране или ранно определяне на половата идентичност на деца, различна от биологичната, както и извършването на медицински услуги на деца, включващи хормонална терапия или интервенция, несъответстваща на биологичния им пол. 

В административнонаказателните разпоредби вносителят предвижда глоби при установяване на нарушения на посочените по-горе забрани. 

С преходни и заключителни разпоредби се  въвежда забрана в Закона за здравето на пряката реклама и извършване на медицински услуги, включващи хормонална или друг вид медицинска терапия за промяна на пола сред лица под 18 години. Предвижда се отнемане на лиценза на доставчика на социални услуги в Закона за социалните услуги при констатирани нарушения.

Вносителят предлага наказания в Наказателния кодекс за системно нарушение с лишаване от свобода до две години или пробация, и обществено порицание, както и създаването на нов член, с който се регламентира наказанието за умишлено нарушение на новия текст от Закона за здравето.

ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ мълчат, обърна се към управляващите председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, един от вносителите на законопроекта. Тази тема няма да изчезне, дори да я заметете сега, подчерта той. Като се обърнете срещу общественото мнение, в перспектива ще носите политически последствия, ще се смалите като тежест и авторитет, защото се съобразявате с  чужди влияния, факт е, че ще загубите тази битка, предупреди Йорданов. 

В отговор бившият министър на образованието и депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев обясни, че разговорът трябва да е за цялостното възпитание, а не да се „хваща“ част от него и да се спекулира с темата. Така поставено, излиза, че училищата са основната среда, в която се пропагандира смяна на пола,  каза той. Защо предлагаме забраната да е само в училищата, а не в цялостната информационна среда, както и защо забраната да не включва също нетолерантност, език на омразата, добави бившият министър на образованието. Според колегата му Радомир Чолаков не е трябвало дебатът да се политизира. Няма някой, който да не подкрепи предложението за забрана на разпространяване на материали, които не са одобрени от МОН, подчерта той. 

Не става дума за политически противопоставяния, а за мнение на около 80 процента от българския народ, отговори на двамата Тошко Йорданов.

Цветан Предов от ИТН, един от вносителите, обърна внимание, че чуждестранните идеологии за пол, различен от биологичния, са вредно влияние. Всяко умишлено вмешателство за промяна на собствените полови белези следва да бъде санкционирано от закона, подчерта депутатът. За прилагането на предлаганите текстове нямало да бъдат необходими допълнителни средства за държавния бюджет. 

Спрете това безумие, не пипайте децата, оставете младото поколение да се развива, апелира от трибуната лидерът на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Тя припомни, че седем години нейната партия е водила битка срещу трети социален пол и въвеждане на Истанбулската конвенция, а тогава дори ги е нямало „Възраждане“ и  ИТН. Тези години бяха много трудни, защото бяхме сами срещу ГЕРБ, ДПС, срещу една международна вълна, вкл и от ПЕС. Ние сме за свободата на всеки след 18 години да избира какъв да бъде, с кого и как да живее, уважаваме различните, но до 18 години – не пипайте децата, настоя Нинова.

На БСП смисълът на съществуването им седем години била войната срещу джендърите, вашата лидерка 7 години  „гони джендъри с  кукери и не може да ги прогони от България“, коментира Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, за когото проточилият се дебат е напълно безсмислен.

Колко българи си смениха пола за последните 30 години, попита той. Да, трябва да има контрол от МОН върху материалите, убеден е политикът й и заяви, че ще подкрепи законопроекта на първо четене.

СДС няма да подкрепи т.нар Истанбулска  конвенция, защото я считаме за вредна, изтъкна  лидерът на партията и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов.

От българското училище изчезна възпитателната среда, там има учители, няма възпитатели, посочи Иван Ченчев от левицата. Мислете как в училището да върнем възпитателната среда, препоръча той.

Според Маргарита Махаева от „Възраждане“ целенасоченото „бъркане“ в умовете на децата трябва да бъде криминализирано. 

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!