Обратно към категорията

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху промените в НПК

Добавено на: 15.02.2024 10:26
   
За пръв път в този мандат парламентът се съобрази с вето на президента Румен Радев. Депутатите не приеха отново промените в НПК, които държавният глава върна за ново обсъждане. С тях реално се възстановяваше пленума на ВСС, който преди това бе отменен с промените в Конституцията.
За повторното приемане на измененията гласува един депутат "за", 51 бяха "против", 134 - "въздържал се". По време на дебата изказвания имаше само от опозицията.
Президентът наложи ветото върху промените в НПК, приети от парламента на 1 февруари. С тях, на практика, Народното събрание върна пленума на Висшия съдебен съвет, който бе премахнат с поправката в Конституцията. Държавният глава посочва в своите мотиви, че с връщането на пленума на ВСС де факто се отменя стартиралата правосъдна реформа. С промените в основния закон ВСС е реорганизиран чрез разделянето му на два отделни съвета - Съдийски и Прокурорски. Освен това, депутатите върнаха и правомощията на главния прокурор, които бяха орязани отново с промените в Конституцията. 

От управляващата коалиция обявиха, че ще търсят по-добри начини за отстраняването на недостатъците в текстовете.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!