Обратно към категорията

Пенсионната възраст нараства с 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете

Добавено на: 01.01.2024 12:33
   

От 1 януари 2024 година продължава плавното нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране. Крайната цел, която е заложена в законодателството, ще бъде достигната през 2037 година. Тогава и мъжете, и жените ще излизат в пенсия на 65-годишна възраст, а изискуемият стаж ще бъде съответно 40 и 37 години.

За да придобият право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, хората трябва да имат определена възраст и стаж, които нарастват плавно ежегодно от 2016 година насам по фиксирана схема. В най-масовата трета категория труд през 2024 година жените ще излизат в пенсия на 62 години и 2 месеца, а мъжете - на 64 години и 7 месеца.

Нарастването ѝ в сравнение с 2023 година е два месеца за жените и един месец за мъжете. Изискването за стаж през Новата година е 36 години и 6 месеца за жените и 39 години и шест месеца за мъжете. След навършване на изискуемата възраст родените след 31-и декември 1959-а година започват да получават втора пенсия от задължителните универсални фондове.

Пенсионирането в условията на непълен стаж става на 67 години и за двата пола с 15 години осигурителен стаж. Законът дава възможност за отпускане на намалена пожизнено пенсия за хора, които имат нужния стаж и които пожелаят да се пенсионират до една година по-рано от възрастта за отпускане на пенсия по общия ред.

Продължава нарастването с по два месеца на възрастта за пенсиониране на военнослужещите, държавните служители по Закона за МВР и други, и при 27 години общ осигурителен стаж, от които две трети или 18 години действително изслужени по съответните специални закони.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!