Обратно към категорията

Пети блок в АЕЦ "Козлодуй" започва работа с гориво от "Уестингхаус"

Добавено на: 29.05.2024 06:31
   

В АЕЦ "Козлодуй" ще се проведе церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата. В церемонията ще участва служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, поканен е и служебният министър-председател Димитър Главчев, съобщава министерството на енергетиката.

В изпълнение на програмата си за диверсификация на ядреното гориво, АЕЦ "Козлодуй" сключи договор с "Уестингхаус Електрик Швеция АВ" за доставка на гориво за пети блок. Първата пратка пристигна през април и по време на плановия годишен ремонт на блока се извършва зареждане на касетите за използване.

Диверсификацията на свежото гориво е ключов приоритет в работата на АЕЦ "Козлодуй". С внедряването на свежо ядрено гориво, произведено в САЩ, се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата, пишат от министерството. 

На 5 май пети блок беше спрян за планов годишен ремонт и презареждане със свежо ядрено гориво. Тогава бе съобщено, че в изпълнение на програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация в реактора на блока ще бъдат заредени касети тип RWFA, произведени от американската компания "Уестингхаус".

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от Агенцията за ядрено регулиране, припомни по-рано тази седмица изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, посочи на брифинг в края на април председателят на АЯР Цанко Бачийски.

Очаква се пети блок да заработи в паралел с електроенергийната система в средата на юни.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!