Обратно към категорията

Петък 13-и е: Откъде идва поверието, че това е лош ден?

Добавено на: 13.01.2023 07:37
   

Петък 13-и от векове е смятан за предвестник на лош късмет. На тази дата мнозина са така парализирани от страх, че не стават от леглото. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800-900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа, пише бТВ.

Много хора отказват да пътуват, да правят големи покупки (например на жилище) или да подписват договори. По данни на Института за изследване на фобиите в Северна Каролина страхът от петък 13-и измъчва между 17 и 21 млн. американци. Симптомите варират от умерена тревога до парализираща паника.

Този ден обаче е и вдъхновение за някои тайни общества от края на XIX век, романи от началото на XX век, както и няколко филма на ужасите.

Точно като черната котка, разпиляната сол и счупеното огледало, много хора вярват, че петък 13-и носи лош късмет. Въпреки че не е сигурно точно кога хората са започнали да вярват в това, суеверията около числото 13 измъчва човечеството от векове.

Докато западните култури свързват числото 12 с пълнота, неговият наследник 13 има дълга история като знак на лош късмет. Защо обаче към него се прибавя и петък? Изследователите все още търсят корените на това суеверие.

Съществуват няколко хипотези. Според библейската традиция 13 гости (Исус и неговите 12 апостоли) са присъствали на Тайната вечеря, проведена на Велики четвъртък. На следващия ден - Разпети петък, разпъват Исус на кръста.

Смята се, че подреждането на местата на Тайната вечеря е довело до дългогодишното християнско суеверие, че наличието на 13 гости на маса е лоша поличба - по-специално, че това е заиграване със смъртта.

Въпреки че негативните асоциации свързани с петък са по-слаби, някои предполагат, че те също идват от християнската традиция – освен, че в петък Исус е бил разпнат на кръста, в този ден Ева дава на Адам ябълката от Дървото на познанието, а Каин убива брат си Авел.

Според друго вярване магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвало се, че 13-ият в групата е самият дявол. Освен това 13-ата карта в Таро символизира „Смъртта“


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!