Обратно към категорията

Пик на грипната вълна в страната се очаква в края на януари

Добавено на: 05.01.2023 11:14
   

Случаите на грип и остри респираторни заболявания ще нарастват през януари и дори февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса и събирането на хора на закрито. Това обясни в интервю за БТА проф. Ива Христова -директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години. 

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, посочи още тя. 

Проф. Ива Христова отбеляза, че още в края на ноември е започнало повишаване на случаите с грип и остри респираторни заболявания, а през декември броят им се повиши значително. „Тази година сравнително рано започна грипната вълна. Обичайно в предишни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А сега още от края на ноември имахме циркулация на грипни вируси“, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея пикът се очаква в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години, отбеляза проф. Ива Христова. 

„В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1-2 дни от изявата на симптомите. А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,50 С, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото“, каза проф. Ива Христова.

Източник: БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!