Обратно към категорията

Почитаме Св. Спиридон, вижте кои са имениците

Добавено на: 12.12.2023 06:18
   

Църквата почита на 12 декември Св. Спиридон Чудотворец, той е покровител на занаятчиите. Имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Дарина и Дария.

"Спиридон" е гръцко име, което означава "дарено зърно". Добре е на този ден имениците да се сдобият с нови обувки, според народното поверие.

Св. Спиридон бил един от великите чудотворци на IV век. Той се родил на остров Кипър и от детинство бил овчар. Овдовял рано и започнал да помага на бедните с всичко, което имал. Той притежавал силата да изцерява болните. В царуването на император Константин Спиридон станал епископ в гр. Тримитунт на остров Кипър. И в епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и заедно с жътварите жънел своите ниви; бил достъпен за бедните, давал помощи и съвети по всяко време.

Според народните вярвания св. Спиридон предпазва от кожни болести. Поверията разказват, че бил и изкусен обущар, затова денят му се почита и от работещите този занаят, както и от шивачите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите. 

На този ден жените не трябва да шият, защото рана от убождане на 12 декември зараства трудно, казва народът ни.

Вярва се, че каквото е времето през следващите дни след празника на Св. Спиридон до Бъдни вечер, такова ще е и през съответните месеците на следващата година.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!