Обратно към категорията

Подаваме две заявления за гласуване по настоящ адрес за двата избора на 9 юни

Добавено на: 16.04.2024 09:30
   

Хората, които искат да гласуват по настоящ адрес или с подвижна избирателна кутия на предстоящите на 9 юни избори за членове на Европейския парламент и за народни представители, трябва да подадат две заявления в общинските администрации. Това става ясно от утвърдените от Централната избирателна комисия изборни книжа, а причината в разликата между правата на избирателите за гласуване в различните видове избори.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, навършили 18 години към изборния ден включително, имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България или постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес в друга държава – членка на Европейския съюз към 09.03.2024 г. За евродепутати от България имат право да гласуват също всички пълнолетни граждани на друга държава - членка на Европейския съюз, които има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава – членка на Европейския съюз към 09.03.2024 г.

Условия за уседналост няма, когато гласуваме за български парламент. Право да избират народни представители имат всички пълнолетни български граждани, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода. Чужденци нямат право да гласуват, независимо от колко време живеят у нас.

Заявленията за гласуване по настоящ адрес за членове на Европейския парламент Приложение № 26-ЕП и за Народно събрание Приложение № 27-НС се подават в общинските администрации в срок до 25 май. В същия срок се подават и заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия – които също са две различни за двата вида избор - Приложение № 30-ЕП и Приложение № 31-НС.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!