Обратно към категорията

Полигоните за безопасно шофиране стават част от подготовката на водачите

Добавено на: 16.01.2024 12:46
   

Полигоните за безопасно шофиране трябва да станат част от подготовката на водачите. Започваме проучвания за тяхното внедряване в програмата за обучение. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на среща с родители на деца, загинали при пътни инциденти.  

"Като човек, който се е занимавал дълги години с професионален автомобилен спорт, зная, че основният компонент в обучението на водачите е практиката и това е нашият основен фокус в момента", посочи Гвоздейков.

Той обясни, че държавата разполага със свои терени, където могат да се изградят този тип полигони, а финансирането да се осигури по линия на фондовете за пътна безопасност.

"Тук става въпрос за съоръжения, които да предлагат симулация на различни екстремни условия и ситуации, за по-добрата подготовка на водача", обясни министърът.

По думите му дигитализацията на процеса на подготовка на кандидатите за водачи ще го направи значително по-прозрачен и ще повиши контрола.

"Цялата документация, свързана с практическата подготовка на кандидат-водачите, трябва да стане електронна и всички документи на хартия изцяло да отпаднат. По този начин няма да е възможно един автоинструктор едновременно да обучава двама курсисти и ще се преустанови фиктивното обучение на водачите, каквито случаи са констатирани от ИА "Автомобилна администрация" при проверки в различни автошколи", подчерта Гвоздейков.

Родителите на деца, загинали при катастрофи, поискаха спешни законодателни и административни мерки за спиране на пътната престъпност. Те настояха за осигуряване на поне един експерт по пътна безопасност във всеки областен град.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Животновъди: Притискат ни с документи с невярно съдържание
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!