Обратно към категорията

Политици, духовници и граждани призовават да бъде отворена Руската църква

Добавено на: 24.09.2023 13:18
   

Граждани се събраха пред Руската църква "Свети Николай Мирликийски Чудотворец" в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници.

Вярващите запалиха свещи и оставиха цветя пред входа на храма, както и пред криптата, където е гробът на Свети Серафим Чудотворец. Други коленичиха на жълтите павета със свещи в ръка. Миряните поискаха църквата да бъде отворена, а движението по бул. "Цар Освободител" в района до храма и Военния клуб беше блокирано, информира БТА.

Православните, хванати за ръце, обиколиха храма, а на тротоара бе отслужен молебен за отваряне на църквата. Даден бе 24-часов ултиматум църквата да бъде отворена и в нея да служат български и руски свещеници.

Светият синод ще разгледа въпроса на следващото си заседание, съобщи неговият говорител и Старозагорски митрополит Киприан.

Говорителят на Синода напомни, че Светият синод е съборен орган и затова "всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод". С такива изявления излязоха преди ден двама владици - Русенският и Видинският.

Русенският митрополит Наум заяви, че храмът е българска собственост и софийският митрополит Неофит трябва да разпореди веднага да го отворят. Видинският Даниил пък изрази огорчение от изгонването на руските свещеници.

Пред Руската църква, освен много граждани, се появиха и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от партия "Възраждане", лидерът на "Атака" Волен Сидеров и Симеон Славчев от партия МИР.

Костадинов се усъмни дали изобщо съществува доклад на ДАНС като мотив за изгонването на духовниците от Русия и Беларус. "Това е позор за България. Вие видели ли сте такъв доклад", обърна се той към медиите.

С призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма "Св. Николай Мирликийски" се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той обеща още в първия ден от новата седмица да има внесена законодателна промяна, която да позволи българската държава да финансира допълнително храма.

Поводът е заключването на храма в края на седмицата след отпътуването на тримата руски свещеници и призива на Русенския митрополит Наум, който смята, че храмът незабавно трябва да отвори и че заключването му от странични лица е недопустимо. Русенският владика настоя Софийският митрополит, който е патриарх Неофит, веднага да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него. 

Пеевски от своя страна обеща държавата да осигури финансовата подкрепа храмът отново да заработи още в началото на новата седмица.

"Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма", заяви депутатът от ДПС.

"Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите.", обърна се и той към Неофит.

В петък посолството на Русия в България бе съобщено, че Руската църква в София ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква (РПЦ). От мисията отрекоха заключването да е по нареждане на посланик Елеонора Митрофанова, като обясниха, че просто няма свещеници, които да служат там след изгонването на предстоятеля на Руската православна църква в София, архимандрит Васиан и двамата беларуски свещеници. ДАНС ги експулсира за няколко часа с аргумента, че дейността им е заплаха за националната сигурност и обслужват геополитическите интереси на Москва.

Източник: Dir.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!