Обратно към категорията

Поскъпването на храните у нас двойно по-голямо в сравнение с Франция и Италия

Добавено на: 28.01.2023 13:40
   

Поскъпването на храните в България е двойно по-голямо в сравнение с други страни от Европейския съюз като Италия и Франция, например, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Цените на храните в България са нараснали с 27% през 2022 г., във Франция с 13,1%, а в Италия с 13,3%. Средно за страните от ЕС повишението на цените на храните е с 18,2% за година и също е значително по-малко отколкото у нас.

Рекордът за поскъпване у нас се държи от яйцата. За година цените им са нараснали с близо 65%, сочат още данните на Евростат. Средно за страните от ЕС поскъпването на яйцата е с около 30%, в Италия е с 22%, а във Франция със 17,2%.

Поскъпването на яйцата през миналата година у нас се дължи главно на ограничения внос, предимно евтини от Полша. През миналата година обаче, е нараснал износът на яйца за Украйна, а заради птичи грип в редица страни от ЕС е намаляло и производството.

Подобно е положението със сиренето. У нас за година то е поскъпнало с 38,4%, сочат данните на Евростат. А средно за страните от ЕС повишението на цените на сиренето е с 26,9%. У нас млякото е поскъпнало с 38,9%, а цените на сиренето са нараснали почти със същия процент. Но в повечето страни от ЕС ситуацията е различна. Млякото средно за държавите от ЕС е поскъпнало с 31,1%, а повишението на цените на сиренето е по-малко.

Месото у нас също е поскъпнало значително повече спрямо средното увеличение за страните от ЕС. В България цените му са нараснали с 27,5% през миналата година, а средно за ЕС поскъпването е само със 17%. Поскъпването на месото у нас е по-малко отколкото на яйцата, млякото и сиренето, защото има голям внос.

Над средното за ЕС е и поскъпването на зеленчуците у нас с 21,5% за година, докато общо за страните от ЕС повишението на цените им е средно с 15%, според данните на Евростат.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!