Обратно към категорията

Последни дни за смяна на летните гуми със зимни

Добавено на: 13.11.2023 12:05
   

Последни дни за смяна на летните гуми със зимни.  От сряда „Пътна полиция” започва да глобява, ако гумите са износени или грайферът им е под 4 милиметра. Глобата е в размер на 50 лева. Според закона от 15 ноември до 1-ви март всички автомобили трябва да са с гуми, подходящи за зимни условия.

В момента средната цена за смяна на летни със зимни гуми е 16 лева, докато миналата есен е била 12 лв. Смята се, че около 45-50% от шофьорите в България сменят гумите си. Това е два пъти по-малко от Германия и Полша, където по закон е задължително, но и два пъти повече от всички други южни държави в Европа.

Смяната на гумите не е само за да ви вземат парите. Летните и зимните гуми се правят по раличен начин и крайният продукт има различни свойства. Летните гуми са от твърд каучук, който издържа на много високи температури, при които само леко омеква, но пък на студено става твърд като камък и губите сцепление. Зимните гуми пък са от мек каучук, който е предназначен да работи добре на студено, но има опасност да "изгори" през лятото и да се втвърди.

Разликите между зимни и летни гуми не се свеждат само до вида каучук. Различна е и "шарката" на грайфера.

Това че законът изисква само дълбочината на грайфера да е над 4 милиметра, не означава, че е добра идея да шофирате с летни гуми през зимата, особено ако ще се качвате в планината, където задължително трябва да имате вериги за сняг.

Недейте да експериментирате с грешни за сезона или стари гуми. Животът е по-ценен от парите, които бихте спестили, за да не си смените гумите.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!