Обратно към категорията

Последните групи украински граждани напускат буферния център в Елхово

Добавено на: 02.06.2022 12:44
   

Центърът за временно настаняване в Елхово днес ще бъде закрит, след като украинските бежанци бъдат изведени и транспортирани в държавните бази в различни части на страната.

След напрежението вчера в центъра председателят на дирекцията за бежанците Марияна Тошева и днес е на място, за да контролира процеса. По думите ѝ за втора вечер в буферната зона са пренощували 161 души, за които ще бъдат подсигурени 6 автобуса за извозването им, предаде БНТ.

В първия ден в Елхово са били приютени над 560 души, така Тошева обясни нуждата центърът да бъде разкрит само за няколко дни. Според последната информация по черноморието няма вече чакащи за настаняване бежанци.

"Още снощи късно вечерта направихме списъци по автобуси на хората, които са тук за втора вечер, в буферната зона са 161 човека, защото имаше още няколко човека, които се оказа, че не са си тръгнали с колите, въпреки дестинацията, която дадохме и дойдоха 63-ма украински граждани с влака от Варна. Целта е всички тези хора да бъдат изпратени и насочени към вече почивните бази, в които ще бъдат до 31 август. Има 6 автобуса, ще са достатъчни за транспортиране на хората, все още не са ясни локациите на базите - те се определят според профила на групите. В хотелите по морето вече няма хора за извеждане, а буферният център в Елхово ще бъде закрит", заяви Марияна Тошева.

Повечето украинци в буферния център в Елхово вчера бяха транспортирани до пет държавни бази за настаняване, които се намират във Велинград, Старозагорските минерални бани, Боровец, Пампорово и в ученическия лагер на Министерството на образованието в Ястребино.

От БЧК съобщиха, че в усложнената обстановка по преместването на украинските граждани в различни части на страната организацията продължава подпомагането им в координация с държавните институции и местната власт.

Веднага след началото на процеса на преместване, по искане на Министерския съвет, БЧК спешно осигури хранителни пакети за 9500 украински граждани, които се намират в центрове за настаняване, на жп гари, транзитни пунктове и др. Осигурените от БЧК 66 500 хранителни пакета са за подпомагане за период от седем дни.

Само за един ден БЧК е осигурил и над 500 походни легла, оборудвани с матраци, завивки, спално бельо и възглавници за украински граждани в буферния център "Сарафово", както и за военните клубове в Русе и Варна. БЧК продължава осигуряването и на бебешки адаптирани млека и детски храни, пюрета и хигиенни материали за деца на украински граждани до три години.

Всички средства за помощта на украинците са от дарения на българските граждани и фирми по Националната кампания на БЧК за подпомагане на засегнатите от конфликта в Украйна.

Източник: dnes.dir


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!