Обратно към категорията

Празник за Годината на заека във Велико Търново

Добавено на: 22.01.2023 10:11
Снимки: Институт Конфуций към ВТУ
   

Преподаватели, студенти и учители китаисти посрещнаха Годината на заека в Институт Конфуций към Великотърновския университет.

Студенти, изучаващи приложна лингвистика с китайски език, китайски студенти от партньорски университети със специалност „Българска филология“ от Китай, преподаватели по китайски език и българи, завършили бакалавърски и магистърски програми в азиатската държава, работещи като учители, се събраха в следобедните часове в залата на Институт Конфуций, за да посрещнат китайската Нова година.

Във Великотърновския университет 60 студенти изучават приложна лингвистика с китайски език, в момента китайските студенти, които учат Българска филология в университета са четирима, каза за БТА доц. Искра Мандова, директор на института.

Като изключим периода на пандемията и свързаните с нея ограничения, интересът на българите към Китай, неговия език и култура, се увеличава, коментира за БТА директорът на Институт Конфуций - София Аксиния Колева. 

Днес настъпва китайската Нова година или т.нар. Пролетен празник (Чундзие) и по този повод Колева разказа за възможностите за изучаване на китайски език, които институтът предлага, и какви са спецификите при изучаване на езика. 

От откриването си през 2006 г. досега Институтът е създал 21 учебни центъра в София и страната, сред които седем Класни стаи "Конфуций". Тези учебни заведения с изучаване на китайски език са разположени в университетите в Русе, Пловдив, Благоевград и в средни училища в цялата страна. Там се обучават около 2000 души. Класни стаи "Конфуций" са открити в Пловдивския университет, Русенския университет, Югозападния университет  в Благоевград, училище „Максим Горки“ в Стара Загора, столичните училища 18-о, 138-мо и 101-во. Класните стаи "Конфуций" обикновено се създават в учебни заведения, където китайски език се изучава интензивно и където потенциалните  възможности за бъдещо развитие са големи. Те представляват своеобразни центрове за китайски език и култура, обясни Аксиния Колева. 

Годината на черния заек, според китайската легенда, базирана на лунния календар, ще бъде добра и много благодатна за хората, които са се посветили на кариерно развитие, каза за БТА Лай Тин Тин, завършила четиригодишно обучение по специалността „Българска филология“ в Пекинския университет за чужди езици, и която в момента работи като преподавател в Бургас. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!