Обратно към категорията

Предлагат командировъчните за страната да станат 40.00 лв.

Добавено на: 31.01.2023 10:37
   

За осигуряване на адекватност на регламентираните командировъчни пари с оглед темпа на нарастване на инфлацията, се предлага повишаване на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лева. Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на наредбата за командировки в страната, публикуван за обществено обсъждане.

Срокът за обществено обсъждане е до 1 март. 

По този начин се гарантирана адекватен размер на дневните пари на командированото лице, за да покрива разходите за храна при командироване в страната, пише в доклада на социалния министър. 

Предвижда се и възможност да се заплащат дневните пари до 200 на сто от нормативно определения минимум по преценка на командироващия или когато това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикална организация на държавните служители.

Последната промяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 г., когато той е определен на 20 лева. Дневните пари са предназначени за покриване на разходите на командирования за храна през деня и компенсиране на работника или служителя за претърпяното неудобство, тъй като не може да се храни в дома си. Според данните на Националния статистически институт за периода от януари 2008 г. до декември 2022 г. инфлацията според индекса на потребителските цени е 60.8%, се отбелязва още в доклада. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!