Обратно към категорията

Предотвратена влакова катастрофа: Наш машинист отказа да потегли на червено

Добавено на: 06.03.2023 09:32
   

Дни след жестоката влакова катастрофа в Гърция, при която загинаха 57 души, и у нас е било на косъм да стане подобен инцидент. Случаят е от 3 март на гара Калотина-Запад. За щастие не се е стигнало до фатален инцидент.

Дежурният ръководител движение е нарушил правилника за движение. Гаровият служител е казал на машиниста на пътническия влак да замине на червен светофор към гара Драгоман и не му е връчил задължителната писмена заповед за движение при специални условия. Служителят на НКЖИ е с 20-годишен стаж и той е бил отстранен от работа.

Машинистът обаче е отказал да го направи и е позвънил на началника си, който от своя страна е уведомил за случващото се Районната железопътна инспекция София. Така се е стигнало до проверка и отстраняването от работа на дежурния ръководител движение от районната инспекция по безопасност на превозите на НКЖИ. 

Заради това международният бърз влак от Димитровград - Цариброд за София е закъснял с 22 минути. "Действително има такъв случай. Грубо потъпкване на правилата за движение на влаковете от страна на дежурния ръководител, който беше отстранен от работа и сменен от началника на гарата", коментира Данчо Георгиев, директор “Управление движението на влаковете и капацитета” в НКЖИ. Той уточни, че риск от катастрофа е нямало, “защото междугарието е било свободно”. “Пълен абсурд е! Никой в тази държава не би си позволил да мине на червено по указания. Указания е имало от немарливост и от нежелание за изпълнение на служебните задължения от страна на дежурния ръководител”, каза още Георгиев в ефира на Нова телевизия.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!