Обратно към категорията

Представят резултатите на нашите ученици в изследването PISA

Добавено на: 05.12.2023 08:13
   

В Министерството на образованието и науката (МОН) по обяд ще бъдат представени резултатите за България от Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международно оценяване на учениците - PISA. Това съобщи пресцентърът на МОН.

Пресконференцията е от 12:00 ч. в залата на седмия етаж в Министерството на образованието и науката.

На 5 декември се очакват данните от международното изследване PISA, каза на пресконференция днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. На нея бяха представени и мерки за подобряване на представянето на българските ученици, които през годините не показват задоволителни резултати на него. Дългосрочните са насочени към промяна обучението и оценяването, за да се намали сухото наизустяване и възпроизвеждане на знания, а активното учене да се насочи към изграждане на умения за живота и към възможности за повече практическо използване на ключови компетентности.

"От следващата учебна година се предвижда въвеждане на подкрепящи мерки за учители и ученици, които да формират у тях умения за живота, които мери и международното изследване PISA, и където нашите 15-годишни младежи не са с добри резултати", каза министър Цоков. Според него много е важно да се разработи визия за рамкови учебни програми, ориентирани към компетентности, и промяната в тях да се случи през следващите години. Необходима е и промяна в оценяването и въвеждане на инструменти за формиращо оценяване. Тази промяна е свързана и с различен тип тестови задачи, основно насочени към решаване на практически проблеми и използване на умения за живота.

Изследването PISA измерва не просто знанията по конкретни предмети, а как учениците могат да използват наученото в реални житейски ситуации.

PISA се провежда от 2000 г. и е едно от най-важните изследвания за развитието на образованието в света. 

PISA на практика е тест. Той изследва функционалната грамотност на 15-годишните ученици. Това е възрастта, на която повечето ученици по света са в края на задължителното си училищно образование. Затова и изследването е създадено да мери доколко учениците са подготвени да се справят с живота в съвременното общество и с глобалния свят. 

PISA показва способността на учениците да използват познанията и уменията си от училище в реални житейски ситуации.

Тестът PISA е разработен от международен екип от образователни експерти. Той се прави през периоди от три години, като обхваща три познавателни области: четене, математика и природни науки. Във всеки етап акцентът се поставя върху една област, а другите две са представени по-общо, като обикновено се съчетава и с други компетентности, необходими за съвременния свят.

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!