Обратно към категорията

Прекрояват мандатите след преброяването, Ямбол остава с четири

Добавено на: 24.01.2023 08:29
   

240-те депутатски мандата ще бъдат преразпределени според окончателните резултати от преброяването на населението, които НСИ обяви на 3 януари.Още след изборите на 2 октомври бе ясно, че мандатите не отразяват реално тежестта на всеки район, но тогава данните от преброяването не бяха официални.

НСИ обяви официално данните на 3 януари и сега според Изборния кодекс ЦИК трябва да направи актуализация на методиката си за определяне на мандатите преди извънредния вот, тъй като разликите от двете национални преброявания сега и преди 10 г. са много големи. Населението на България е намаляло с над 800 хил. души, съсредоточаването му в столицата продължава.

Така със сигурност избирателите от София ще имат повече народни представители в 49-ото НС. Изчисленията сочат, че общо трите многомандатни района ще излъчат допълнително 5-има избраници, с което софийските депутати стават близо 1/5 от всички - 47. От София област се избират още 8. Най-голямо следва да е увеличението в 23-и МИР, който е и най-големият избирателен район в страната. Сега той дава 16 депутати, очаква се да станат 19, пресметнаха експерти за “24 часа”.

Новите столични мандати следва ще са за сметка на области, които имат спад в населението си, но са в т.нар. “средна зона” по големина. По закон ЦИК трябва да определи мандатите не по-късно от 55 дни преди изборния ден, като използва метода на най-големия остатък. Изборният закон не позволява броят мандати от един район да пада под 4, затова най-малките, които сега излъчват по толкова депутати, ще запазят бройката си. Това са Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище и Ямбол.

Иначе във Видин между 2011 и 2021 г. е изчезнало 25,4% от населението, а в Смолян – 20,9%. В третия по обезлюдяване град - Добрич, спадът е с 20,8% и там вероятно ще се режат мандати. Той е сред областите в средната графа - с между 6 и 8 депутати. По същия начин заради обезлюдяване се очаква корекция на мандатите на Враца, Монтана и Ловеч. Докато Бургас, Варна и Пловдив може и да получат по още един депутат.

Очаква се ЦИК да обсъди новата методология в близките дни.

Източник: 24shasa.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!