Обратно към категорията

Президентът Радев връчва отличията "Джон Атанасов" за 2023 година

Добавено на: 04.10.2023 08:39
   

Държавният глава Румен Радев ще връчи днес отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 г., съобщи прессекретариатът на президента. Отличията ще бъдат връчени на ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории. Президентската инициатива се осъществява за 21-ва поредна година.

Церемонията по награждаването ще се състои в деня на годишнината от рождението на създателя на първия електронен компютър с регенеративна памет, отбелязват от прессекретариата на президента. Днес се навършват 120 години от рождението на американския математик, физик и електроинженер от български произход Джон Атанасов.

През тази година наградените са в категориите:

Награда „Джон Атанасов“ – отличието се присъжда на млади български учени и изследователи – до 35 г., в областта на компютърните науки, изявили се в национален и световен мащаб със свои научни трудове и разработки;

Грамота „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – отличия, с които се удостояват ученици, постигнали най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика и информационни технологии, и техните преподаватели;

Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“ отличава преподаватели, треньори и ментори за изключителен принос за формирането на поколения млади успешни учени в областта на компютърните науки и/или за подготовката на състезателите от националните отбори по информатика, победители в международните олимпиади и турнири през последните години;

Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ отличава ученици, студенти и млади специалисти, постигнали високи резултати със свои първи авторски проекти, както и на национални и международни научни конкурси и фестивали.

Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки, които имат изключителни резултати. Сред лауреатите на престижното отличие са настоящи ръководители във водещи изследователски институти и световни компании, които развиват дейност в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии, изкуствен интелект.

Носителите на наградата и на грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!