Обратно към категорията

Приемат промени в мярката 60 на 40

Добавено на: 30.06.2021 09:51
   

Промените в мярката за запазване на заетостта, известна като 60 на 40, ще бъдат приети от служебното правителство днес. Постановлението ще важи със задна дата от първи юни, предават от БНР.

Мярката се удължава с 2 месеца - за юни и юли, като общият бюджет е 120 милиона лева, но при ограничен обхват.

Държавата ще изплаща 60 процента от заплатите и осигуровките само за работещи в предприятия със спад в оборота над 40 процента. Фирмите с намален оборот от 30 процента ще получават 50 на сто от необходимите средства.

До момента от мярката се възползваха предприятия при спад в оборота от 20 на сто.

При обсъждането на промените със социалните партньори преди дни служебният финансов министър Асен Василев коментира, че мярката става по-добра.

„Тя започва да фокусира помощта към бизнесите, които са наистина ударени от кризата. За другите бизнеси, които са по-леко засегнати, както знаете, пуснахме програма „Възстановяване“ с 2,5 милиарда лева портфейл, която е доста по-голяма, от това, което бюджетът може да си позволи“, каза той.

Министрите ще одобрят и допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на околната среда и водите, както и допълнителни разходи за стипендии на докторантите от държавните висши училища и научни организации. Ще бъде изменен и допълнен правилникът за прилагане на Закона за чужденците.

След края на заседанието ще има брифинг на министри по темата за разходването на държавен ресурс без обществени поръчки.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!