Обратно към категорията

Природният газ поскъпва с над 8 процента през юни

Добавено на: 01.06.2024 14:22
   

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за юни от 59,55 лв на мегаватчас (MWh), съобщиха от регулатора. Стойността е без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените от обществения доставчик актуални данни, формиращи цената на природния газ за юни.

КЕВР утвърди цена на природния газ за май от 54,70 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че синьото гориво през юни ще е с над 8 процента по-скъпо спрямо миналия месец. Според КЕВР, независимо от повишаването на цената на природния газ с малко над 8 процента, анализът показва, че "Булгаргаз" е осигурил благоприятни условия за доставка, на фона на все по-високото увеличение на референтния индекс TTF през май.

На 31 май, последния работен ден на месеца, при затварянето на нидерландската борса индексът TTF е достигнал стойност 34,70 евро на мегаватчас, т.е. 67,87 лв. Утвърдената за юни цена на "Булгаргаз" е с 8 лв. по-ниска, посочват от регулатора. Нараства ролята на газовите доставки по договора с Азербайджан, които покриват близо 81 процента от месечното потребление и като цена не са обвързани с индекса TTF, а с цената на петрола, допълват от КЕВР. Останалите 19 процента за покриване на потреблението за юни са осигурени по сключен договор с газов търговец при изгодни условия, след проведена тръжна процедура, пише още в съобщението.

По време на открито заседание на КЕВР по темата, което се проведе на 30 май, председателят на Комисията Иван Иванов посочи, че нужните количества ще бъдат закупени от "Боташ".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!