Обратно към категорията

Природният газ ще поевтинее с около 8% през юли

Добавено на: 28.06.2023 12:44
   

Природният газ ще поевтинее с около 8 процента през юли и ще се продава за около 60 лева и 50 стотинки за мегаватчас. Това обяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените.

Първоначалните разчети сочеха понижение с 12 на сто, но междувременно на международните борси газът поскъпна, което се отразява и на цените у нас, обясни Златева:

„Наблюдава се ръст на ценообразуващия борсов индекс ETF месец напред, който „Булгаргаз“ използва и при формиране на регулираната цена. Ако днеска трябваше да подадем актуализирано заявление, разликата щеше да бъде само с 4%. Тоест при 19% ръст на борсовия индекс, разликата се изразява в 4% ръст на прогнозната цена“.

Повишението на борсите не се отразява в пълния си размер на цените у нас, тъй като в микса с по-голяма тежест са доставките от Азербайджан, каза от своя страна председателят на регулатора Иван Иванов:

"Това за сетен път показва полезността на договора, който имаме с Азербайджан, които са буквално като котва за цената, тъй като те не зависят от ETF. В същото време над 70% от природния газ за месец юли ще бъде доставен от тях и се вижда как те редуцират тази промяна, която, ако всички доставчици, наши, бяха свързани с ЕTF по определен начин щеше да има по-сериозно влияние".

Окончателното си  предложение "Булгаргаз" ще направи на 1 юли, когато и Комисията за енергийно и водно регулиране ще излезе с решение за цените.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!