Обратно към категорията

Проф. Иван Димов представя сюжети от детството си в Маломир в нова изложба

Добавено на: 22.02.2024 14:06
   

Самостоятелна изложба на проф. Иван Димов ще бъде подредена в столичната галерия „Графикарт“. Изложбата е озаглавена „Графика“ и ще бъде отворена от 28 февруари до края на март, съобщават организаторите.

„Проф. Иван Димов е един от най-талантливите и значими български графици. Той е първият, който включва цветовете в печата на акватинтата, като използва ярките краски, които като че ли стават негова запазена марка“, казват от екипа. 

Те допълват, че изложбата „Графика“ ще ни „разходи“ из спомените на този приказен художник. В своето творчество, не само в графиките, но и в живописта, той разказва приказки и пресъздава сюжети от своето детство в с. Маломир, от спомените за семейството, баба и дядо, за нивата, животните и любимата родина. Иван Димов ни пренася в един идеалистичен свят, където рода и родното са на пиедестал, даващи сигурност и любов. 

Както изкуствоведът Ружа Маринска споменава в предговора на двуезичния албум за творчеството на проф. Иван Димов: „И в тази необятност, в безредието на световния ред все едно се очертават островчета особена човешка материя, места, в които доброто има шанс и идеалното не е измислено. В този смисъл симптоматично е обръщението на художника към Златю Бояджиев …  Като си спомня за Златювата трапеза и като запазва в картината си част от неговите образи и атрибути, Иван Димов потвърждава и своето верую за тази изначална ценност и духовна упора.“

Иван Димов е български художник, график и живописец. Работи в почти всички художествени техники - живопис, акварел, рисунка, графика, колаж. Роден е на 19 февруари 1943 г. в ямболското с. Маломир и завършва Художествената академия през 1970 г. Има около 20 самостоятелни изложби, като първата е в Париж през 1975 г. Има самостоятелни изложби във Виена, Берлин, Варшава, Москва, Люксембург, Хага, София, Бургас, Ямбол, Копривщица. 

Представя графика на биеналетата в Краков, Баден-Баден, Любляна, Сао Пауло и Берлин. Участник е в общи художествени изложби и на изложби за съвременно българско изкуство в Германия, САЩ, Холандия, Япония. Носител е на Национална награда за живопис „Захари Зограф“ (1979), на международна награда за графика „Интерграфика“ (1984, Берлин) и Национална награда за живопис „Владимир Димитров – Майстора“.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!