Обратно към категорията

Прогноза: По-ниски цени на зеленчуците до месец

Добавено на: 08.03.2023 12:41
   

Българското оранжерийно производство е на минимума си. Много от земеделците се отказват от оранжериите си, заради нарасналите разходи, високите цени на енергията и конкурентния внос. В същото време масовият внос на оранжерийни домати и краставици от Турция се свива, тъй като министерство на земеделието в южната ни съседка реши да ограничи износа. За седмица 12% ръст бележат доматите, а 6% краставиците.

До месец ще има нормални цени и повече продукция. Това обяви пред NOVA директорът на най-голямата зеленчукова борса в Южна България край село Първенец Илия Гатев. 

По думите му 5 лева е цената на едро на пристигащите оранжерийни домати и краставици. "1 лев по-скъпи са средно на килограм отколкото миналата година. До месец ще имаме нормални цени и повече продукция", смята Гатев.

Той заяви още, че търговците продават с надценка 20 стотинки на килограм, което не увеличава цените за крайния потребител.

"Извън тържището могат да се търсят подозрения за спекула. От 2020 г. сме в криза, откакто се вдигнаха цените на горивата. Много от търговците натрупаха загуби, това се отразява днес, когато сме стигнали нива на инфлацията от 20%. Българската стока е с по-високи цени, но тя вече е и дефицитна. По-скъпи са най-вече доматите и краставиците, но това се дължи на ръста в цените на торове и препарати", обясни директорът. 

Отново пред NOVA Росен Петракиев, роден производител, който отглежда различни видове домати сподели, че в неговата оранжерия има над 15 вида разсад.

"Продаваме директно на клиенти. Растенията искат специфични условия при посяване и поникване, температурата, влажността и състава на почвата са важни. Затова е нужен денонощен мониторинг. Използваме торопочвени системи и ток за отопление, а цените растат. Доматите и краставиците вероятно ще са с 4 лева стартова цена", прогнозира той. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!