Обратно към категорията

Прогнозата за септември. Докога ще става за плаж?

Добавено на: 31.08.2022 14:15
   

Най-високите температури през септември у нас ще бъдат между 29 и 34 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса, по-високи ще са температурите по Черноморието. Това показва прогнозата за времето на Отдела "Метеорологични прогнози" в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предоставени за БТА.

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около нормата, която за по-голямата част от страната е между 17 и 20 градуса, а за планините - между 3 и 10 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските и припланинските райони - от 60 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на септември температурите ще се понижат и ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. През първите дни от месеца през страната ще премине атмосферно смущение и температурите относително ще се понижат. На много места, главно в следобедните часове, ще има краткотрайни превалявания с гръмотевици. През втората половина от първото десетдневие времето ще е предимно слънчево и температурите ще се повишат.

В хода на седмицата зоната, в която ще има валежи с гръмотевици, по-интензивни в часовете следобед и вечерта, ще обхваща все повече райони на изток. Междувременно и дневните температури постепенно ще се понижат с няколко градуса и към четвъртък-петък ще са между 22 и 27 градуса. По-хладно ще е по високите райони в Централна и Западна България. През почивните дни вероятността за валежи ще намалее. Слънцето ще преобладава, температурите ще догонят обичайните летни стойности.

Следващият период с динамично време ще е около 9-10 септември – отново с нахлуване на по-студен въздух, понижаване на температурите и валежи с летен характер.
В началото на второто десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на много места ще превали дъжд. Температурите ще започнат да се понижават. През втората половина от периода се очаква времето да е предимно слънчево.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се понижават и вече ще бъдат по-ниски от обичайните за периода. Повишава се вероятността за създаване на валежна синоптична обстановка.

Кои са характерните особености на септември?

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено през септември облачните дни са от два до шест, а тези с валеж - около четири. Измервани са изключително високи температури - около 40°, но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.
 
На 23 септември в 4 часа и 4 минути започва астрономическата есен

Астрономическата справка показва, че в началото на септември слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 00 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 8 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 45 минути.

Фазите на луната през септември са: на 3 септември е първа четвърт, на 10 септември - пълнолуние, на 18 септември - последна четвърт, а на 26 септември е новолуние.Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!