Обратно към категорията

Прокуратурата, МВР и НАП започват проверки на системните нарушители на пътя

Добавено на: 14.11.2023 12:09
   

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов проведе работно съвещание с главния секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) главен комисар Живко Коцев и с изпълнителния директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, на което бяха набелязани мерки за ограничаване на тежките пътнотранспортни произшествия, причинени от системни нарушители на Закона за движение по пътищата (ЗДвП). Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. 

Изразено бе общо становище, че е необходим институционален отговор спрямо водачите на моторни превозни средства (МПС), които целенасочено нарушават правилата за движение, демонстрирайки явно неуважение към обществото и законоустановените правила, посредством разпространяването на снимки и видеосъдържание на шофиране с многократно превишена от допустимата скорост и др.

Предстои в кратки срокове органите на МВР да установят и изготвят база данни на водачи на МПС, които многократно са нарушавали правилата за движение по пътищата. За целта ще се използват както системата на „Пътна полиция“, така и камерите за видеонаблюдение на общините и на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Ще бъде обърнато внимание на прокурорите при районните прокуратури в страната, както и на органите на „Пътна полиция“- МВР и на районните инспектори за незабавно установяване на водачите на МПС, чиито нарушения са документирани и публикувани в различни онлайн платформи, за да бъдат санкционирани според нормативната уредба. 

В хода на разговора бе обърнато специално внимание на зачестилите случаи на тежки пътнотранспортни произшествия, причинени от водачи на автомобили, които управляват луксозни МПС без да е установен произходът на средствата за тяхното придобиване. В тази връзка изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и изпълнителният директор на НАП Румен Спецов се обединиха около общото становище за необходимостта от проактивен подход от страна на приходната администрация, включително извършването на ревизии на собственици и ползватели на луксозни и мощни автомобили, за които има данни, че произходът на средствата може да е от нерегламентирана дейност, съобщиха още от прокуратурата.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!