Обратно към категорията

Прокуратурата предаде на съд сириеца, виновен за смъртта на двамата полицаи от Бургас

Добавено на: 13.03.2024 14:06
   

Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд сирийския гражданин Омар Аднан, обвинен в умишленото причиняване смъртта на двама полицейски служители Йордан Илиев и Атанас Градев.

Инцидентът стана на 25 август 2022 г. Тогава автобус, пълен с нелегални мигранти, се вряза в полицейския автомобил на загиналите, които опитали да го спрат след няколко километрова гонка.

Омар Аднан е обвинен за това, че при управление на превозното средство, е нарушил правилата за движение по пътищата, в резултат от което е предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, като по този начин умишлено е причинил смъртта на двама полицейски служители. Случаят е квалифициран като особено тежък.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал пътнически автобус, в който са се придвижвали още 48 чужди граждани, 47 от които са се качили в автобуса на 24.08.2022 година вечерта в гориста местност в района на град Малко Търново. Те са проникнали на българска територия в нарушение на закона.

Превозното средство се е движило в посока град Бургас като по пътя си сириецът не се е подчинил на два пъти на сигнали подадени със „стоп“ палка от служители от ГПУ-Малко Търново и ГПУ Бургас. Веднъж на КПП на с. Крушевец и веднъж на КПП „Пода“.

Омар Аднан многократно не се е подчинил и на сигнали, подавани от полицейски автомобил, преследващи автобуса в движението му към и в град Бургас. След навлизане на автобуса града служителите от „Гранична полиция“ се свързали с колегите си от ОД на МВР – Бургас, за да предупредят за идващия автобус.

Пръв на сигнала се отзовава патрулът на полицейските служители Йордан Илиев и Атанас Градев. Автомобилът им е бил с включена светлинна сигнализация и оборудван с всички необходими реквизити. Полицейските служители са били на кръстовище с кръгово движение „Трапезица“, за да спрат пътническия автобус.

Вместо да спре автобусът плавно, в най-дясната част на платното за движение, сириецът продължил да управлява превозното средство с превишена скорост от около 78 км/ч, като навлязъл в кръговото кръстовище, с цел да избегне спиране на автобуса, в резултат на което предизвикал пътнотранспортно произшествие с полицейския автомобил и умишлено причинил смъртта на Йордан Илиев и Атанас Градев. Установено е, че максимално позволената скорост на преминаване през кръговото кръстовище е 40 км/ч.

Предстои Окръжен съд-Бургас да насрочи дата и начален час на заседанието си.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!