Обратно към категорията

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарна зала

Добавено на: 06.10.2023 07:01
   

Промените в Конституцията влизат за обсъждане в пленарна зала. Проектът за поправки в основния закон беше внесен през юли от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Предлага се разделяне на ВСС на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главния прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

Предвижда се още служебният министър-председател да се избира измежду председателя на парламента, председателя на Конституционния съд и управителя на БНБ. Той ще предлага състава на служебния кабинет. А президентът ще назначава това правителство.

Промените предвиждат още за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство. От Висшия съдебен съвет вече заявиха, че не приемат голяма част от предлаганите промени в основния закон. От прокуратурата също изразиха притеснения за бъдеща политическа зависимост.
Промените в основния закон се разглеждат на 3 четения. За да бъдат приети, те трябва да бъдат подкрепени от поне 3/4 от всички народни представители, тоест 180. Ако това не се случи, но проектът събере поне 160 гласа, той се поставя за ново разглеждане не по-рано от 2 и не по-късно от 5 месеца. При новото разглеждане предложението се приема, ако за него са гласували не по-малко от 160 народни представители.

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!