Обратно към категорията

Проучване: В София раждат над 30 години, в Сливен - на около 22

Добавено на: 22.01.2023 09:50
   

Увеличаването на средната възраст на майката при раждането на първо дете е обща тенденция за целия ЕС. По данни на Евростат за 2019 г. тя e 29.4 г., а за България – малко под средната за ЕС (27.5 г.) Тенденцията обаче е недвусмислена – за 10 години се увеличава с 1.3 години, като същевременно са налице значителни регионални и образователни различия. Така например, в столицата средната възраст за раждане на първо дете е 30.4 г., т.е. по-висока дори от тази в ЕС, докато в област Сливен е 22.5. Около 90% от жените висшистки раждат първото си дете около и над 30 г, докато 50% от тези с основно и по-ниско образование – до 22 г., отбелязва доклад от социологическо проучване на агенция Алфа Рисърч и Фондация „Искам бебе“.

Данните се потвърждават и от Националния статистически институт, показа проверка на 999. По данни на НСИ, средната възраст на майката при раждането на първо дете в страната през 2010 г. е била 26,2 години, докато през 2021 г. вече е 29 години. Най-висока – над 30 години, е в Югозападния и Североизточния район, най-ниска – в Югоизточния.

В Ямбол средната възраст на майката се е увеличила за тези 10 години от 24,5 на 26,1, като за селата дори е по-ниска.      

Фактори като образование, кариерно развитие, желание за постигане на независимост чрез по-висока лична материална обезпеченост и по-благоприятни възможности за развитие на детето, са добре известни предпоставки за по-късното майчинство, отбелязват от агенцията. От всички 400 участвали в проучването жени, 28% са до 22 г., 29% - между 23 и 26 г., а 43% между 27 и 30 г. Въпреки че почти всяка втора жена наближава границата от 30 г., 76% от анкетираните все още нямат дете. При жените-висшистки този дял е 90% - почти същият, както и при тези, които в момента продължават образованието си в по-висока квалификационна, или образователна степен. Т.е. колкото повече нараства ролята на образованието и професионалното развитие на жените в развитите страни, толкова по-неумолимо ще нараства и възрастта за раждане на първо дете.

За първи път от доста време жените, желаещи да имат три деца достигат 18% и така, макар и с малко преобладават над тези, планиращи само едно дете.

Препоръчително е една жена да бъде на възраст между 21 и 25 години, когато ражда първото си дете, каза д-р Георги Николов – външен експерт към Европейската комисия по асистирана репродукция, председател на Българската асоциация по репродуктивна човешка ембриология, член на Комитета по сертифициране на клинични ембриолози към ESHRE. Според него по отношение на човешката репродукция има някои митове, които са популярни в нашето общество, посочва flashnews.  

„Първият е, че съвременният човек, след като има по-голяма продължителност на живота, това паралелно върви с физиологичната му възможност да се възпроизвежда, обясни той. Човекът не е мръднал на йота през последните 40 хил. години, така ще е и през следващите 40 хил, жените след 35 г. са репродуктивно стари“, категоричен е  лекарят.

„Вторият мит е, че ако живееш здравословно, този период може да се удължи, няма нищо подобно – жената се ражда с определен брой фоликули и овулации“, обясни той.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!