Обратно към категорията

Проверки по морето: инспектори засякоха "частни" плажове и липса на категоризация

Добавено на: 29.06.2024 14:16
Снимки: Илюстративни
   

Неохраняеми плажове, превърнати в "частна собственост", непочистени пясъчни ивици и липсваща категоризация на заведения са установили при съвместни проверки вчера екипи на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, НАП и "Икономическа полиция", съобщиха пред медиите днес Иван Виделов от Министерството на туризма и Бранислава Недялкова от КЗП.

"Проблемът е, че на някои плажове, които са неохраняеми, различни хора си позволяват чадъри и шезлонги и един вид да ги превръщат в частни плажове, тоест да ги предлагат срещу консумация в заведение или само за гости на даден хотел" - посочи Виделов. Заради такива нарушения са съставени и четири акта на Министерството на туризма.

Оттам уверяват, че ще следят и за друга нелоялна практика - плажуващите да бъдат принуждавани да си плащат за комплект - чадър плюс шезлонг или маса плюс шалте. "Всеки потребител има правото да избере какво да ползва - дали чадър, дали шезлонг, дали двете заедно, дали маса, дали шалте" - подчерта Виделов. Засега такива нарушения не са установени, обичайно те зачестяват в разгара на лятото - юли, август, допълни той.

Бранислава Недялкова обърна внимание на още две от нарушенията - които определи като съществени. "На заведения за хранене и развлечение, разположени на плажната ивица, няма категоризация. Те работят без валидна категоризация или в открита процедура за категоризиране на обектите", каза тя.

Вчера са извършени 17 проверки и са констатирани 8 нарушения. Предстои налагането на административни наказания. НАП също са установили нарушения, съобщават от пресцентъра на МТ, без да дават подробности. От началото на летния сезон досега проверките са 170, съставени са 6 писма с предупреждения до концесионери и наематели заради нарушения, сред които са: завишени цени на шезлонги и чадъри; липса или по-малък брой спасители; липса на медицински лица и оборудване; непредставени договори с Подвижен реанимационен екип; липса на документи за извършена обработка срещу комари и кърлежи; лошо ниво на хигиена и липса на указателни табели. Няма наложени неустойки.

"Съвместните проверки на контролните органи и институции ще продължават през целия летен туристически сезон. Целта е както спокойното и безопасно протичане на сезона за туристите, така и да не се допускат нелоялни търговски практики, за да бъде защитен туристическият продукт", уверяват от Министерството на туризма.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!