Обратно към категорията

Проверяват проводимостта на водни обекти в цялата страна

Добавено на: 25.09.2022 16:29
   

Четирите басейнови дирекции проверяват съоръженията и проводимостта на реки и водни басейни на територията на страната, които попадат в обхвата на отговорностите им, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проверките, включително на място, се извършват от експерти от дирекциите "Източнобеломорски район", „Дунавски район", "Черноморски район" и "Западнобеломорски район". 

Активните действия  от страна басейновите дирекции, вкл. прилагането на единен координиран подход, са предприети по разпореждане на служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и започнаха в средата на месеца. 

Целта им е идентифициране на потенциалните места, при които е необходимо да се предприемат действия, с оглед  превантивни мерки за предотвратяване на сериозни последствия от обилни валежи и настъпили аварийни ситуации. 

След приключване на проверките, фокусът ще е насочен към последващия контрол, с който да се установи дали компетентните отговорни звена са изпълнили вече дадените от Басейновите дирекции предписания. 

В рамките на настоящите проверки е изискана и информация от общините за констатирани участъци с нарушена проводимост в рамките на територията на съответната община. Анализират се и мерките, които се предприемат за осигуряване на проводимост на тези участъци от речните легла.

При установяване на стари неизпълнени предписания ще бъдат прилагани административнонаказателни действия.

В момента се извършват проверки и с междуведомствени комисии на Областните управители за осигуряване на проводимостта на речните легла, преминаващи извън регулационните граници на населените места. Издават се предписания за установени проблемни участъци по тях, в териториалния обхват на дирекциите. 

Събраната информация ще бъде анализирана и ще се предприемат действия съобразно компетентностите на басейновите дирекции по Закона за водите. Ще бъдат уведомени институциите, които имат отношение към проблемите, свързани с проводимостта на реките.

В началото на месеца обилни валежи причиниха наводнения в района на Карлово и Пловдив. Наводнени бяха къщи в редица села, сред които Каравелово, Богдан, Слатина, Розино, Столетово. Заради обилните дъждове се скъса дига на река Стряма. Евакуирани бяха десетки хора. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!