Обратно към категорията

Първи случаи на Омикрон в България

Добавено на: 22.12.2021 10:21
   

Българска лаборатория съобщи за първи регистрирани случаи на новия вариант на коронавируса Омикрон и у нас. Очаква се потвърждение и от страна на здравните власти.

"В петък имахме една положителна проба, а вчера имахме още пет положителни за Омикрон. Очаквам, че до януари те ще станат повече. Изпратили сме пробите към Националния център по заразни и паразитни болести. Те са направени със  скринингов тест, който е достатъчно информативен и предвид епидемичните данни не очаквам да има разминаване между него и теста със секвениране. Над 93% от данните на резултатите се препокриват”, обясни д-р Недялко Калъчев, собственик на една от най-големите вериги лаборатории пред  NOVA NEWS.

По думите му ситуацията в България със създаването на групов имунитет, направен от ваксина, а не чрез преболедуване, е изключително назад.

„Всяко действие, което ще подпомогне този процес, трябва да бъде подкрепяно. Никаква работа не е свършена, след като  50% от населението не може да вземе зелен сертификат”, допълни той.

По-рано тази сутрин проф. Радка Аргирова обясни, че се наблюдава Омикрон в чужбина и как този вариант се разпространява много бързо: "Като че ли по-леко протича като заболяване, но бързото разпространение е много пагубно. Има обаче и случаи с тежки усложнения след активната инфекция с коронавируса, включително Омикрон – т.нар. мозъчна мъгла, усложнения с различни органи, включително бели дробове, черен дроб, бъбреци", каза Аргирова пред БНТ.

Засега няма официално потвърждение на тези данни от здравните власти в страната. 

Имаме доста съмнителни проби за Омикрон – от софийски лаборатории и болници. Пробите, които получихме сега, ще може да потвърдим след Нова година, заяви пред Нова директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тя уточни, че съмнителните проби се обработват с предимство, но доказан случай в момента няма. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!