Обратно към категорията

Първият български научноизследователски военен кораб потегля към Антарктида

Добавено на: 27.12.2022 09:46
   

31-ата Българска антарктическа експедиция ще бъде изпратена днес с официален ритуал от Морска гара-Варна. Учените ще отплават с военния научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий".

Те ще работят по проекти от националната полярна научна програма, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Екипажът е 26-членен, на борда ще има и учени, които вече работят по проекти на полярната програма, вече са търсени и за участие в европейски проекти. Флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров-началник на Висшето военноморско училище каза, че корабът ще бъде и много важен за практиката на курсантите от училището след експедицията, която ще трае четири месеца. Ученици от Варненската и Бургаската морска гимназия също ще имат възможност да се обучават практически на него. По-рано проф. Пимпирев и каза, че това е историческо събитие за града и България:

Първият военен научноизследователски кораб под български флаг, който ще влезе в Световния океан и ще стигне до остров Ливингстън, където го очакват чакат ледени блокове, айсберги. По-този начин ще докажем на света, че сме морска нация, защото от 30 г. България почти няма кораб под български флаг, който да е в Световния океан. Сега ще се гордеем с този започващ път на нашия кораб "Св.св. Кирил и Методий", каза проф. Пимпирев.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!