Обратно към категорията

Работещи в библиотеки със символичен протест в Деня на будителите

Добавено на: 01.11.2021 09:46
   

Библиотеките ще протестират в Деня на будителите. Недоволството е заради недостатъчните бюджети, с които заплатите в сектора са близки до минималната.

Протестът е символичен - пред сградите на библиотеките ще бъдат поставени плакати, обясни пред „Хоризонт“ Ганчо Ганчев, член на Управителния съвет на Независимата синдикална федерация „Култура“ към КНСБ.

„Конкретният повод за протеста е фактът, че единствено в библиотеките възнагражденията не са обвързани с минималната работна заплата. Във всички останали браншове на културата – театри, музикални и танцови изкуства, музеите и галериите, Министерството на културата подписа споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата. Така при нарастването на минималната заплата ще нарастват и всички заплати в съответните учреждения. Единствено за библиотеките Министерството на културата предложи това да стане „при наличие на средства в бюджета“. Каквото условие няма в споразуменията с другите браншове“, каза Ганчо Ганчев.

В символичния протест ще участват Националната библиотека и регионалните във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ден на отворените врати в ОДМВР – Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!