Обратно към категорията

Разбиха схема за източване на банкови сметки

Добавено на: 20.04.2021 07:29
   

Схема за изпирането на милиони евро и щатски долари разби пловдивската прокуратура, коментират от БНТ. Става въпрос за изключително мощна група, която в продължение на две години е извършвала т.нар. "фишинг престъпления" хаквани са банкови сметки в чужбина. Сумите в тях са пренасочвани към сметки на подставени лица в България и впоследствие теглени или пренареждани. Крайната дестинация на изпраните пари е била Китай.

Групата е източвала сметки на дружества в чужбина. Парите са насочвани към сметките на 15 подставени лица у нас.

"По постъпилата информация от колегите от БОП би следвало в рамките на около 3 седмици да постъпят 40 млн. евро, които чрез различни подставени лица да бъдат пренасочени към други държави, респективно изтеглени. Факт е, че за два дни постъпиха 1,6 млн. евро и 1,7 млн. щатски долара, които чрез съответните банкови механизми бяха блокирани, преди да дадем възможност същите да бъдат изтеглени", уточни Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив.

Повечето от подставените лица са от Пловдив. Всички са с нисък социален статус, но са знаели в какво участват. На върха на пирамидата са били ливанец и датски гражданин от арабски произхода. Напуснали са страната буквално, преди да бъдат задържани. Интерпол ги издирва.

"За това лице от Ливан, което е обявено от великобританските ни партньори за издирване, днес са предприети всички необходими действия същото да бъде обявено с червена бюлетина и от българските правораздавателни органи", разкри Петър Петров, наблюдаващ прокурор.

С обвинение за пране на пари в ареста в Пловдив са друг ливанец и 62-годишна българка, която е набирала подставените лица. Двамата са разполагали с електронните им подписи и посредством онлайн банкиране са извършили над 100 финансови операции.

"В тая схема са стигнали до най-низовите звена от веригата на евентуалното пране на пари. Това е. Прокуратурата за цялото си разследване не е установила откъде са дошли парите", заяви Стоян Донков, адвокат на задържаната.

За пране на пари законът предвижда от 3 до 12 години затвор и глоба от 20 до 200 000 лева.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!