Обратно към категорията

Регионалният министър: Има риск за втория етап на програмата за саниране

Добавено на: 18.01.2024 12:37
   

Има риск за втория етап на програмата за саниране, тъй като при него собствениците ще трябва да заплатят 20% от средствата. Това заяви регионалният министър по време на изслушване в Народното събрание.

5100 лева е средната стойност за един апартамент от 60 квадрата, която хората ще трябва да доплатят при втория етап на санирането. Това са тези 20% самоучастие. Решението: Българската банка за развитие да предостави дългосрочни безлихвени заеми.

БСП изразиха съмнения за корупционни практики при първия етап на санирането. А регионалният министър изтъкна, че проектите са били 4 пъти повече от наличните средства.

"Около 300 лева на квадратен метър е санирането. Ако се наеме фирма и тя изпълни това саниране - колко би струвало? Цената е между 65 лева и малко под 100 лева. Как ви се струва една такава разлика между 300 лева и да го закръглим на 100 лева? Излиза, че повече от милиард и 200 милиона са били в корупционна практика", заяви Борислав Гуцанов, депутат от ПГ на БСП.

"Не съм съгласен с господин Гуцанов. Сумата е малко над 150 лева на квадратен метър, като тук говорим не само за саниране, подмяна на дограма и изолация, но и за панели на покрива, които осигуряват отоплението, а и общите части, които бяха обновени", допълни Жечо Станков, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Към момента в държавата има около 5500 сгради, които се нуждаят от саниране - многофамилни жилищни сгради. От тях 2100 са санирани по националната програма, в момента по етап едно ще предоставим средства за 756 сгради. Етап две, който стартира и който трябва да приключи на 29 октомври, ще подсигури още 282 милиона, макар и с 20% самофинансиране. Тоест ще осигури възможност за още 200 сгради", добави Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"Ние трудно се разбираме за таксата за поддръжка на входовете, а пък сега от втория етап на програмата ще изискваме да се осигури съфинансиране, което съфинансиране по някои експертни изчисления ще бъде по няколко хиляди лева на семейство", коментира Гроздан Караджов, депутат от "Има такъв народ".

"Дали има риск за втория етап на програмата - ако разчитаме на солидарността на съсобствениците, има огромен риск, даже изглежда почти невъзможна. Първата ми инстинктивна реакция беше поне за втория етап да осигурим тези 20%. Това се оказа невъзможно по ПВУ, тъй като сме поели ангажимент да преминем от изцяло грантови схеми към солидарност. С министъра на финансите уточнихме ангажираността на държавата от гледна точка на това ангажирането на Българската банка за развитие за предоставяне на дългосрочни безлихвени заеми", заяви регионалният министър.

"За втория етап, където самоучастието е 20, за момента доста малък брой кандидати са подали документи - само за 14 милиона лева, а вторият етап е на стойност 280 милиона", допълни Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

"Настоящата ситуация със санирането само показва за пореден път, че България е ощетена от Плана за възстановяване и устойчивост", каза още Коста Стоянов от "Възраждане".

Източник: БНТ


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!